Wednesday, December 22, 2010 By: HIDAYATUL MUSTAQIMAH

Sakit Itu Nikmat=penghapus dosa(SIN)


Dengan Nama Allah Yang Maha Pengasih, Lagi Maha Penyayang..


Alhamdulillah,diri ini masih diberi kekuatan untuk menulis. Masih diberi nyawa untuk meneruskan sisa-sisa kehidupan,yang tidak diketahui bila kan tiba penghujungnya. Paling utama, masih diberi kesempatan untuk mengecap nikmat iman dan islam.


Alhamdulillah,berkat doa kalian,kondisi saya semakin baik, beransur pulih. Pengalaman berada di dewan bedah,tak mungkin dapat dilupakan. Bukti cintaNya pada saya,dikurniakan hadiah berbentuk ‘musibah’. Bukan untuk membuat hati gundah,tetapi cukup untuk membuat saya kembali bermuhasabah.Refleks kendiri, ‘perjalanan’ mutabaah amal di waktu cuti ni. Adus..malu untuk diceritakan.


Menitis airmata tak terbendung tatkala memikirkan kasih sayang seorang ibu,dan pengorbanan seorang ayah. Teringat bagaimana,si anak yang usianya hampir mencecah 20-an,dibelai penuh kasih bagaikan si kecil yang baru mengenal dunia. Si ayah,mundar mandir sewaktu si anak menjalani pemeriksaan.Bila diberitahu puterinya perlu di ‘operate’, si ayah kehilangan kata. Nafas ditarik dalam-dalam,lalu dihembus. Harus bertenang. Si anak,hanya mampu menggeleng dan tertawa kecil. Cuba untuk menenangkan si ayah,walhal hati mula gelisah.Si ibu pula, tidurnya tiada lena. Membelai penuh kasih,mendodoi si anak yang sedang berkerut menanggung kesakitan. Sesekali kelihatan tersengguk menahan kantuk. Ya Allah…si anak berpaling,cuba sembunyikan mutiara yang bergenang di kelopak mata. “ Ya Allah..andai aku layak meminta,ku pohon padaMu,panjangkanlah usia ibu bapaku..juga usiaku..agar aku bisa berbakti kepada mereka,di hari tua mereka nanti..bersama mereka menghitung usia yang berbaki.inginku balas segala jasa mereka..inginku belai mereka penuh kasih di saat mereka tidak berdaya..”

Kesan ubat penahan sakit, mata si anak semakin memberat. Sayup-sayup kedengaran suara pelawat. Terasa pipi dikucup. Si ayah perlu pulang ke rumah. Enam lagi anaknya sedang menunggu.Tersenyum. Sudah besar panjang,makan minum, ibu suapkan.Segan,tapi selesa. Digenggam tangan ibu seerat mungkin. Hangatnya menjalar ke dasar hati. Kemudian si anak dipapah ke bilik air bersama baju hijau pesakit. Tingkah, bagai si kecil yang baru belajar berjalan. Langkah diatur perlahan. Perlahan..dan semakin perlahan.Terasa sentuhan erat di bahu. Si ibu memberi kata semangat.Sesekali langkahnya terhenti. Namun, si ibu..tidak pernah mengeluh.Masih bersabar.Oh Tuhan..sudah lama aku tidak merasa dibelai,dilayan sebegini rupa. Jika ini yang dikatakan‘hikmah’ di balik ‘musibah’ ..aku sanggup Ya Tuhan..aku sanggup menanggungnya. Begitu ‘nikmat’ sakit ini..

“Dan apabila aku sakit, DIA lah yang menyembuhkan aku. Dan Yang akan mematikan aku, kemudian akan menghidupkan aku (kembali). Dan Yang sangat kuinginkan akan mengampuni kesalahanku pada hari Kiamat.”

(Surah Asy-Syu’ara’, ayat 80-82)

Stumble
Delicious
Technorati
Twitter
Digg
Facebook
Yahoo
Feed

5 comments:

Pemerhati Dunia said...

Semoga cepat sembuh ye hidayatul. dan semestinya sentiasa merasa nikmat kasih syg ibu & ayah bila dh sembuh nnt.

Pemerhati Dunia said...

Salam hidayatul. dah sihat ke, dh jln2 skrg ni (^_^) kim salam kt mak ayh ye. kenalan dr dunia maya...

HIDAYATUL MUSTAQIMAH said...

Alhamdulillah..kondisi ana smakin pulih.bley la jln2 mlawat blog (blogwalking) ^_^ syukran alayk..kasih ibu mmbawa ke Syurga,kasih ayh tiada pghujungnya..moga dberi pluang dn ksempatan utk mmbls stiap jasa mreka..

izzati hashim said...

Salam.

Sakit itu Nikmat = penghapus dosa (SIN)

Allah bagi kita sakit, sebab Allah bagi kita peluang utk terus ingat DIa sebab kadang2 sebagai hamba kita mudah terleka (=

syafakillah ukhti, moga cepat sembuh! ^^

HIDAYATUL MUSTAQIMAH said...

Izzati Hashim

Terima kasih ukhti.. =)

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...