Monday, May 10, 2010 By: HIDAYATUL MUSTAQIMAH

~~Kisah Teladan 1~~(Tsauban pncinta kekasih ALLAH)

Seorang hamba sahaya bernama Tsauban amat menyayangi dan merindui Nabi Muhammad S.A.W. Sehari tidak berjumpa dengan Rasulullah S.A.W,dia rasakan seperti setahun. Kalau boleh dia hendak bersama Nabi setiap masa. Jika tidak bertemu Rasulullah, dia amat berasa sedih,murung dan seringkali menangis. Rasulullah juga begitu terhadap Tsauban. Baginda mengetahui betapa hebatnya kasih sayang Tsauban terhadap dirinya.


Suatu hari Tsauban berjumpa Rasulullah S.A.W. Katanya “Ya Rasulullah,saya sebenarnya tidak sakit, tapi saya sangat sedih jika berpisah dan tidak bertemu denganmu walaupun sekejap. Jika dapat bertemu,barulah hatiku tenang dan bergembira sekali. Apabila memikirkan akhirat, hati saya bertambah cemas, takut tidak dapat bersama denganmu. Kedudukanmu sudah tentu di Syurga yang tinggi,manakala saya belum tentu kemungkinan di Syurga paling bawah atau paling membimbangkan tidak dimasukkan ke dalam Syurga langsung. Ketika itu saya tentu tidak bersua denganmu lagi.”


Mendengar kata Tsauban,baginda amat terharu..Namun baginda tidak dapat berbuat apa-apa kerana itu urusan ALLAH. Setelah peristiwa itu, turunlah wahyu kepada Rasulullah S.A.W yang bermaksud
“Barangsiapa yang taat kepada ALLAH dan Rasul-Nya, maka mereka itu nanti akan bersama mereka yang diberi nikmat oleh ALLAH iaitu para nabi, syuhada, orang-orang soleh dan mereka yang sebaik-baik teman.”
Mendengarkan jaminan ALLAH itu, Tsauban menjadi gembira semula..


Nahhh..kita pula bagaimana..??mulut ngn bangganya gah berkata “Aku cinta ALLAH..aku cinta Rasulullah..!!!” sayang seribu kali sayang..hnya ringan bermain di ulas bibir..sedangkan perbuatan,amalan x selari ngn pertuturan..lyakkah kita untuk berkata sdemikian..??bkn nk ajak berkelahi..jari ni bkn nk dtuding pd ssape..sbb last2 memg akan trkena kat batang hidung sendiri..so,pe yg nak ditekankan di sini..hisab diri kita..dimanakah bukti kecintaan kita kpd baginda..??adakah kita ikut semua psanan baginda..??apakah kita lyak utk mnyatakan cinta pada kekasih ALLAH..??stiakah kita dalam mnagih cinta yang didambakan..cinta ALLAH,cinta yang teragung..??
Tragak2 jemari ini utk terus menari..malu..malu utkku terus mngatur tari..bmbang liuk lentoknya ‘kaku’ pd pndangan pnonton..kdg2 trpukul aku dgn bait-baitku sndiri..bkn sekali dua,ntah keberapa kali..tp,aku ‘bahagia’ walaupun perit trkena libasan sndiri..kerana bagiku peringatan demi peringatan pnting utk kita trus bermujahadah..siapa lg yg ingin mengingatkan diriku slain tman2 kalau bkn aku sndri..???buat teman2 mayaku..tetaplah pada jalan yg telah disediakan..pilihlah kehidupan beragama..nescaya hidupmu kan lebih terarah..truslah thabat lam prjuangan..jgnlah kalian mnjadi seperti kiambang..akarnya x mncecah air..daunnya pula x mncapai awan..ini utk pringatan bersama..lbih tpt,pringatan buat diriku sendiri yang sering kealpaan….
Stumble
Delicious
Technorati
Twitter
Digg
Facebook
Yahoo
Feed

0 comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...